Wybieramy produkty zawierające magnez

Tagged As:

Magnez to jeden z mikroelementów, którego znaczenie dla naszego organizmu jest ogromne. Mówi się, że bierze udział w połowie wszystkich działań, które prowadzone są w obrębie naszych komórek. Jeśli tegoż magnezu brakuje trzeba liczyć się z tym, że zaczną pojawiać się przykre problemy i ich pokonanie nie będzie łatwe. Wydaje się, że w takim przypadku przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany diety, gdy wiemy, że objawy świadczą o braku odpowiedniej ilości magnezu możemy swoim odżywianiem wiele zmienić i wprowadzić na nowo nasz organizm na odpowiedni poziom.

Przedstawiamy Państwu produkty zawierające magnez:
•    Pestki dyni – naszą rozpiskę zaczynamy od produktu, który rzeczywiście zawiera bardzo dużo magnezu. W 100 gramach tego produktu znajduje się ponad 550 mg magnezu. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych słonych i słodkich przekąsek. Nadaje się świetnie do sałatek czy surówek.
•    Otręby pszenne – kolejny produkt, w którym magnezu mamy bardzo dużo. Mówić się, że będzie nam niecałe 500 mg na 100 g. Poza tym masa błonnika, dlatego dodając ten produktów do posiłków po łyżce lub dwie łyżki można liczyć na jego szerokie działanie i poprawę pracy naszego organizmu.
•    Kakao – duża ilość magnezu jest również w kakao. Oczywiście nie chodzi tutaj o słodkie rozpuszczalne kakao, ale o to niesłodzone, które się nie rozpuszcza. Mamy tam ponad 400 mg na 100 g.
•    Zarodki pszenne – kolejny produkt, który zawiera ponad 300 mg magnezu na 100. Świetnie nadaje się jako dodatek do posiłków również ze względu na to, że ma w sobie wiele różnych innych wartościowych składników.
•    Migdały, orzechy – tego rodzaju przekąski, które mają w sobie dużo zdrowego tłuszczu zawierają również wiele magnezu. Najwięcej będzie w przypadku migdałów, gdzie mamy ponad 250 mg na 100 gramów. W przypadku orzechów najwięcej będzie w pistacjach oraz orzechach laskowych. Będzie tam jednak około 100 mg mniej niż w przypadku migdałów.
•    Groch i biała fasola – duża ilość magnezu znajduje się również w grochu oraz białej fasoli. Mamy tam również dużo białka i tak naprawdę pieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu.
•    Czekolada – miłośnicy słodkich produktów, którzy chcą zwiększyć ilość magnezu w organizmie powinni zdecydować się na gorzką czekoladę, gdzie w 100 gramach mamy więcej magnezu niż w przypadku orzechów, o których wyżej.
•    Banan, szpinak, kasza gryczana, płatki owsiane – to również takie produkty, które mają sporo magnezu, a poza tym mają w sobie wiele innych mikroelementów, dlatego warto je włączać do swojej diety.